subscribe
free e-newsletter free e-newsletter
product info
advertise
FAQ
SUBSCRIBE TODAY
for premium web access
comment

Finland Pavilion

JKMM Architects

[ Page 5 of 9 ]

By Clifford A. Pearson

 

Finland Pavilion
Photo © Nic Lehoux
Rate this project:
Based on what you have seen and read about this project, how would you grade it? Use the stars below to indicate your assessment, five stars being the highest rating.
----- Advertising -----

Inspired by the large cavities cut into bedrock by receding glaciers during the last Ice Age, Teemu Kurkela and his colleagues at JKMM Architects carved a tall open space at the center of their Finland Pavilion and gave the building an almost geological character. Called Kirnu (Giant’s Kettle), which is the term used for those cavities in the earth, the pavilion alludes to natural forms without ever being literal. The architects surrounded the pavilion with a pool of water to give it the sense of an island and used shingles on the outside that recall fish scales. But they kept everything abstract enough so the various elements seem poetic, not corny or sentimental.

Visitors cross a bridge over the pool, go through a tight entry, then end up in the central void where their gaze is directed up to the sky and clouds. In Helsinki such a procession would feel wonderful. In hot, steamy Shanghai, though, the sky isn’t blue, the clouds are mostly pollution, and the crowds are intense. But even though the experience isn’t exactly what Kurkela had in mind, his pavilion has the power to impress. A steel-frame structure that has been bolted together so it can be dismantled and reused somewhere else, it incorporates a number of sustainable-design strategies. For example, its central cavity helps draw air through the spaces to cool visitors and its exterior shingles are made of recycled paper and plastic. Just as important, Kurkela employs an economy of means—simple forms, intriguing spaces, and a limited palette of materials and colors—to create a powerful pavilion. Like Finland itself, this building shows how good design can give a small place more influence than its size would suggest.

 

[ Page 5 of 9 ]

 Reader Comments:

Sign in to Comment

To write a comment about this story, please sign in. If this is your first time commenting on this site, you will be required to fill out a brief registration form. Your public username will be the beginning of the email address that you enter into the form (everything before the @ symbol). Other than that, none of the information that you enter will be publically displayed.

We welcome comments from all points of view. Off-topic or abusive comments, however, will be removed at the editors’ discretion.

----- Advertising -----

----- Advertising -----

Reader Feedback
Most Commented Most Recommended
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Rankings reflect comments made in the past 14 days
----- Advertising -----
View all
McGraw-Hill Construction

Search Sweets

Example: Building Products, CAD, BIM, Catalogs
Search