subscribe
free e-newsletter free e-newsletter
product info
advertise
FAQ
SUBSCRIBE TODAY
for premium web access
Photo © Bruno Helbling

2 Verandas

Gus Wüstemann Architects

Zurich

Discreet in Concrete: On a built-up hillside overlooking Lake Zurich, a quietly monumental house asserts its powerful presence on the interior.

By Laura Raskin

share:
print email comment
rate this project:
text size: A A

While most of its eurozone neighbors were whacked by financial crises, Switzerland managed to avoid a recession, and its economy grew by 1 percent in 2012. This relative robustness is evident in Zurich, where no vista seems clear of construction cranes. In the last several years the gritty, industrial west side of the city, across the Limmat River, has experienced the beginnings of a transformation into a residential and business district. The Zurich firm EM2N turned an old viaduct into a High Line–esque walking path, filling its arches with pricey stores and a food market. A glass mixed-use tower by Gigon / Guyer—the tallest in Zurich—was completed in 2011, and its 35th-floor bar overlooks a tapestry of train tracks.

Building is also booming in the already densely packed suburban hills on either side of Lake Zurich, where one of architect Gus Wüstemann's newest houses almost disappears among traditional Swiss structures and slapdash condominiums. The lake's south-facing bank, called Erlenbach, remains a desired place to live for its views of the water and the Alps beyond. Wüstemann's clients, a South African family with two young children, approached the Zurich-born architect to help them make the best use of their sloping site. He conceived two rectangular volumes—one for the house at the top of the hill; the second, a pool pavilion at the bottom. An exterior stair connects the two.

Wüstemann founded his firm in 1997 and received his M.Arch. from ETH (the Swiss Federal Institute of Technology) in Zurich. He loves concrete for its Brutalist, “it is what it is” attitude, and his goal was to design a house that was not a house—“a strong figure that has a presence, atmosphere, patina,” free from the conventions of the program. A sense of monumentality is most evident on the interior. Here board-formed concrete planks create the foot-and-a-half-thick walls of the house. “The sensation is not separation but presence,” says Wüstemann. “They have the dimension of mass, like an Egyptian temple.”

On the top floor, a concrete barrel vault sliced with clerestory windows arcs over the kitchen and dining areas. This space also connects seamlessly to a terrace with sliding glass walls. The roof, a bit more than 2 feet thick, was the most technically difficult feat Wüstemann has attempted. “The profile is like a shark fin,” he says.

The living space one floor below connects by another sliding glass door to an open-air room with built-in concrete benches, which receives daylight from a large square opening in the floor of the upper terrace. “It's nice to shape more than just walls—to make it topographical,” says Wüstemann. When standing at this level, one has glimpses of the lake through the trees and houses, framed by voids in the oak-and-sipo-mahogany-clad pool pavilion down the hill.

The architect's sculptural touch is most evident in the moody basement buried in the hill beneath the main level with the living space and bedrooms. Here, a family and entertainment area makes the most of the lack of daylight. On a snowy February day, Wüstemann swiveled and pointed to the concrete furniture and strong, horizontal bands of cove lighting that punctuate strategic areas of the walls and floor. The “shelves” of a glass-enclosed wine room, also illuminated with bars of LED and fluorescent lights, are made of blocks of wood. “The light gives you a horizon,” said the architect, who manipulates lighting at the periphery and corners of the rooms to help direct movement through the space. In doing so, Wüstemann has made every attempt to disguise the pedestrian necessities of the house; even the mechanical room is hidden behind a backlit, hand-sanded glass door.

Wüstemann shuttles weekly between his small offices in Zurich and his home in Barcelona, where he converted a loft for his wife and children (RECORD, September 2010, page 102). During the recent visit to the house in Erlenbach, he laughed as he slid open the facade of the top floor to demonstrate the sensation of indoor-outdoor living, only to welcome a cold blast of air. “I only build summer houses,” he joked. “It tranquilizes me to see the material,” he continued, patting the concrete. “I grew up in a lovely traditional house with a lot of stairs and rooms and never felt I lived in the space.”

Completion Date: February 2012

Size: 10,500 square feet

Total construction cost: withheld

Architect:
Gus Wüstemann ma eth sia coac
architects@guswustemann.com
ALBULASTRASSE 34
8048 ZÜRICH - CH
+41 44 400 20 15
FAX: +41 44 400 20 17

ESCULLERA DEL POBLE NOU 163
08005 BARCELONA - ES
+34 93 221 50 95

April 2013
 Reader Comments:

Sign in to Comment

To write a comment about this story, please sign in. If this is your first time commenting on this site, you will be required to fill out a brief registration form. Your public username will be the beginning of the email address that you enter into the form (everything before the @ symbol). Other than that, none of the information that you enter will be publically displayed.

We welcome comments from all points of view. Off-topic or abusive comments, however, will be removed at the editors’ discretion.
----- Advertising -----

----- Advertising -----

View all
Sweets, Search Building Products
Search
Reader Feedback
Most Commented Most Recommended
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Recently Posted Reader Photos
View all photo galleries
----- Advertising -----