subscribe
free e-newsletter free e-newsletter
product info
advertise
FAQ
SUBSCRIBE TODAY
for premium web access
Photo © Travis Dubreuil

73rd Street Penthouse

Turett Collaborative Architects

New York City

By Asad Syrkett

share:
print email comment
rate this project:
text size: A A

A 2,400-square-foot triplex penthouse residence is a world apart from New York’s notoriously cramped housing stock. But even rarefied living quarters have to contend with the city’s tight lots and dense urban fabric, which often eat up light and air. Just ask New York’s Turett Collaborative Architects (TCA), which worked with its client, a Manhattan-based businessman, to craft an inviting two-bedroom, three-bathroom apartment that maximized daylight from its northern and southern exposures, despite being closed in by an adjacent school and apartment tower.

A conventional master bath, isolated from the main living spaces, would obstruct natural light and decrease square footage, explains project manager James Saisakorn. Instead, TCA designed a vitrine-like 122-square-foot washroom, glassed in on three sides and cantilevered over the kitchen below. While TCA aimed to preserve daylight in the space, it needed an elegant solution for a potential privacy problem. With the flip of a switch, users can toggle the bathroom’s glass walls between opaque and transparent by activating a low-level electric current that runs between the panes. “It was an opportunity for us to create this dichotomy between public and private,” says Saisakorn.

The design team went with a depressed-tub scheme because that was the best way to preserve sightlines through the apartment. But finding a way to support the sunken tub—which is made up of two pieces of white synthetic surfacing and weighs in at 1 ton—was a particular challenge, says TCA founder and principal architect Wayne Turett. As a solution, TCA engineered a heavy-steel crossbeam system to brace the floor of the tub. “Luckily, we were working with an adventurous, design-minded client,” says Turett.

That spirit of adventure (and an undisclosed budget) led the design team and their client to Vals, Switzerland, where they visited thermal baths designed by the Pritzker Prize-winning Swiss architect Peter Zumthor and sourced quartzite for the apartment’s walls. Back in New York, contractors laid the quartzite according to an algorithm that accounted for the width and height of each slab. Larger blocks of quartzite were cantilevered from the wall to form a sink and a shelf. Above the basin, a long rectangular alcove in the wall provides space to store brushes, soaps, and other toiletries. “This was really an opportunity for us to work on design on the micro and macro levels,” says Saisakorn. “And I think this is a great example of how beautiful the meeting of materials can be.”

September 2012
 Reader Comments:

Sign in to Comment

To write a comment about this story, please sign in. If this is your first time commenting on this site, you will be required to fill out a brief registration form. Your public username will be the beginning of the email address that you enter into the form (everything before the @ symbol). Other than that, none of the information that you enter will be publically displayed.

We welcome comments from all points of view. Off-topic or abusive comments, however, will be removed at the editors’ discretion.
----- Advertising -----

----- Advertising -----

View all
Sweets, Search Building Products
Search
Reader Feedback
Most Commented Most Recommended
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Recently Posted Reader Photos
View all photo galleries
----- Advertising -----