subscribe
free e-newsletter free e-newsletter
product info
advertise
FAQ
SUBSCRIBE TODAY
for premium web access
Photo © Iwan Baan

Bedford Residence

Joel Sanders Architect

New York

Flouting the de rigueur style in a hamlet north of New York City, Joel Sanders Architect and Balmori Associates craft a mid-century-style home on a forested site.

By Asad Syrkett

share:
print email comment
rate this project:
text size: A A

In sleepy Bedford Corners, New York, 40 miles north of New York City, houses can command eight-digit prices. And they look it: in certain Bedford enclaves, rambling Tudors sit on lawns manicured into a perfection that could only be surpassed by AstroTurf. The Bedford Residence, designed by New York City-based Joel Sanders Architect (JSA) in collaboration with landscape architect Diana Balmori, breaks from convention. The clients, a professional couple with adult children, sought a low-key refuge from city life.

Built atop the foundations of the 1950s-era home that occupied the site, the Bedford Residence takes after its predecessor in both form and material. “We really thought this would be a renovation,” says Sanders. But contractors soon realized the house's original cedar-clad structure had deteriorated beyond salvaging and razed it, erecting a new timber-frame one with walnut paneling and glass-and-steel curtain walls. JSA glazed sections of the front and rear facades to open the home to views of the surrounding woodland, and then worked with Balmori to create a landscape scheme that allowed views down to the new concrete pool house in a corner of the sloped site.

Inside, the living room, dining room, and kitchen unfurl in a series of unpartitioned spaces. Areas where the clients desired seclusion, such as the master-bedroom suite, are tucked away from the communal rooms, which are united by a wide stripe of poured-concrete flooring. Bluestone appears throughout the residence, in the living room as the fireplace wall, and outside in the front and rear as barriers and enclosures. A deck at the rear of the house leads down to the pool, enclosed on three sides by the ubiquitous bluestone. “Our idea was to connect inside and outside with a uniform material palette,” says Sanders.

Completion Date: Spring 2012

Gross Square Footage: 3000 SF

Location: Bedford Corners, NY

Architect:
Joel Sanders Architect
106 E. 19th Street, 2nd Floor
t. 212.431.8751
f. 212.226.9486

July 2013
 Reader Comments:

Sign in to Comment

To write a comment about this story, please sign in. If this is your first time commenting on this site, you will be required to fill out a brief registration form. Your public username will be the beginning of the email address that you enter into the form (everything before the @ symbol). Other than that, none of the information that you enter will be publically displayed.

We welcome comments from all points of view. Off-topic or abusive comments, however, will be removed at the editors’ discretion.
----- Advertising -----
View all
Sweets, Search Building Products
Search
Reader Feedback
Most Commented Most Recommended
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Recently Posted Reader Photos
View all photo galleries
----- Advertising -----