subscribe
free e-newsletter free e-newsletter
product info
advertise
FAQ
SUBSCRIBE TODAY
for premium web access
Photo courtesy Jacopo Mascheroni

Lake Lugano House

JM Architecture

Brusino Arsizio, Switzerland
August 2011

Between the Swiss Alps and Lake Lugano, Jacopo Mascheroni creates a rounded glass pavilion atop a submerged base.

By Ingrid Spencer

share:
print email comment
rate this project:
text size: A A

According to architect Jacopo Mascheroni, people from the village of Brusino Arsizio, Switzerland (population 475), have been trying to get a glimpse of the house he designed for Nicoletta Messina, a financial consultant, and her family. The 3,700-square-foot polygonal glass pavilion and garden above a partially buried lower level is almost hidden behind walls on a hill. An engineering feat resulting in an innovative modern artifact, it is unlike any other house in the village.

Mascheroni, who worked for Stanley Saitowitz/Natoma Architects in San Francisco and Richard Meier & Partners in New York City before founding JM Architecture in 2005 in Milan, admits that his client was brave. “I asked him for a house with many large windows,” says Messina, “and then I gave him carte blanche.”

With Lake Lugano on one side and the Swiss Alps on the other, a glass house on a hill seemed the obvious move. But the challenges of a steep slope, building-code setbacks, and surrounding houses made a typical solution impractical and undesirable. Instead, Mascheroni carved into the slope and inserted a reinforced concrete structure, which is approached from a private lane leading to a garage on the west.

The underground level comprises three bedrooms, two baths, an office, formal entry, laundry, staircase, and playroom. Rather than facing out toward houses that block the lake view, the bedrooms open onto a garden enclosed by a wall and tall hedges. Climb the stairs to the public spaces of the house and you find another garden — on 2 feet of earth atop the lower-level roof. Here the house’s curved glass walls allow extensive views of the landscape beyond a perimeter wall to the northeast and a parapet wall to the southwest.

Within the glazed pavilion, no walls divide the living areas, but a central, white-lacquered rectilinearwood volume contains the kitchen, bathroom, stairway, and all mechanical and technological equipment.

Geothermal heat pumps, a rainwater collection system, and radiant heating are some of the environmentally friendly systems used. The house is sculptural, sustainable, and practical. Messina, who works in the house, says that to witness the lights of the village and lake from the upstairs pavilion each night “is a wonderful experience. I live so much more intensely than ever before.”

Architect:
JM ARCHITECTURE
Via Ceresio, 1
20154 Milano
ITALY
T +39 02 331 46 91
Email: info@jma.it
Web:  www.jma.it

August 2011
 Reader Comments:

Sign in to Comment

To write a comment about this story, please sign in. If this is your first time commenting on this site, you will be required to fill out a brief registration form. Your public username will be the beginning of the email address that you enter into the form (everything before the @ symbol). Other than that, none of the information that you enter will be publically displayed.

We welcome comments from all points of view. Off-topic or abusive comments, however, will be removed at the editors’ discretion.
----- Advertising -----

----- Advertising -----

View all
McGraw-Hill Construction

Search Sweets

Example: Building Products, CAD, BIM, Catalogs
Search
Reader Feedback
Most Commented Most Recommended
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Recently Posted Reader Photos
View all photo galleries
----- Advertising -----