subscribe
free e-newsletter free e-newsletter
product info
advertise
FAQ
SUBSCRIBE TODAY
for premium web access
Photo © Art Gray

Stone Creek Camp

Andersson標ise Architects

Bigfork, Montana
July 2011

Andersson•Wise Architects creates a sculptural lakeside refuge that balances the wild with the refined.

By Ingrid Spencer

share:
print email comment
rate this project:
text size: A A

People have an inherent craving for an unimpeded prospect, coupled with a need to find refuge, as the British geographer Jay Appleton noted in his 1975 book The Experience of Landscape. In other words, humans want to have a view and a place to hide. Appleton’s theories inspired architects Arthur Andersson and Chris Wise of Austin, Texas, in their design of a four-building compound in northwestern Montana.

Their clients, Connie and Martin Stone, for whom Andersson•Wise Architects had designed a house in Tucson, Arizona, wanted both prospect and refuge in their camp on Flathead Lake, Montana. As Connie Stone says, the couple felt that the firm would create “a completely unique place where we would feel both protected and in nature.”

Descending a narrow gravel path through dense forest, you encounter first the compound’s 1,859-square-foot gatehouse, then a 5,358-square-foot lodge, a 2,073-square-foot guesthouse, and, closest to the lake, a 3,231-square-foot “master” house. Here the clients have their bedroom, baths, sitting room, and two offices.

Each of the buildings possesses its own personality, yet all have intimate, cavelike spaces and expansive porches. Movable walls provide seamless connections between the inside and outside, plus dramatic views of the lake.

While the gatehouse, guesthouse, and lodge are all clad in black-stained cedar with pitched Corten steel roofs, the master house stands out as the pièce de résistance. Designed as a sculptural object in the landscape, it provides a separate place for the clients to retreat from family and guests.

On the upper side of the house, the architects built walls of reused Douglas fir, larch, and grand fir trees that were cleared on the site. Milled to standard cordwood size, the logs are dry-stacked on either side of an insulated, waterproof layer, and secured with blind fasteners.

 In addition, rock walls of locally quarried granite and a planted roof make this house feel refined yet humble — civilized with a natural roughness that fits its setting.

The master house, as well as the other three buildings on the site, was strategically placed to avoid impeding the path of a series of underground streams that flow to the lake.

These streams help irrigate other, more civilized spaces carved out of the wilderness — most notably a lawn that slopes down to the water. “If I could pick one word to describe the spaces, both inside and out,” says Connie Stone, “I’d call them ‘pure.’ Everything is resolved, everything is correct.”  And the spaces achieve their intended dual role.  

July 2011
 Reader Comments:

Sign in to Comment

To write a comment about this story, please sign in. If this is your first time commenting on this site, you will be required to fill out a brief registration form. Your public username will be the beginning of the email address that you enter into the form (everything before the @ symbol). Other than that, none of the information that you enter will be publically displayed.

We welcome comments from all points of view. Off-topic or abusive comments, however, will be removed at the editors’ discretion.
----- Advertising -----

----- Advertising -----

View all
Sweets, Search Building Products
Search
Reader Feedback
Most Commented Most Recommended
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Recently Posted Reader Photos
View all photo galleries
----- Advertising -----