subscribe
free e-newsletter free e-newsletter
product info
advertise
FAQ
SUBSCRIBE TODAY
for premium web access
Projects   Residential - Record Houses - 2005 Index
----- Advertising -----
----- Advertising -----
McGraw-Hill Construction

Search Sweets

Example: Building Products, CAD, BIM, Catalogs
Search
Reader Feedback
Most Commented Most Recommended
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Rankings reflect comments made in the past 14 days

Project specs | Index | Next house
The Layer House

Kobe, Japan
Hiroaki Ohtani

Starting with a tiny lot in Kobe, Japan, Hiroaki Ohtani turns rough, stacked concrete beams into the striped and shadowy Layer House

By Naomi Pollock
  Click images to view larger
  The Layer House
 
Click for slideshow;
Photo © Kouji Okamoto / Technistaff
   
  plan
   
  Hiroaki Ohtani
  Hiroaki Ohtani, Principal
 
  Click here to see the people & products
 

In Japan, people have a predilection for white: white rice, white cars, white houses. But Hiroaki Ohtani, the owner and architect of Layer House, is no Japanese everyman. On a site near the center of Kobe, he built a shadowy dwelling of stacked, rough, concrete beams reminiscent of railroad ties. Apart from its largely plate-glass front facade, Layer House has no windows or conventional doors and no trace of white except for the bathtub—and that’s a French import.

While a gatelike, concrete frame draws an invisible line between public and private realms, the mostly glass facade (with a sliding panel for passage in and out) reveals the 822-square-foot house’s inner workings. But the architect preserved a modicum of privacy by placing floors only above and below—not at—street level. A study (the daughter’s future bedroom) and the sole bathroom occupy the lowest story, rising to the entrance and bedroom on the middle floor and finally, at the top, the kitchen and living room. Washed in muted rays from a skylight above, the uppermost level offers the brightest spot in the house.

By contrast with the front facade’s relationship to the site line, the opaque side and rear walls stand as close to the adjacent houses as possible, making the most of the site’s 9.5-foot width. The exterior walls—a curious blend of traditional know-how and contemporary technology—consist of horizontal layers (hence the name Layer House) of precast-concrete bars reinforced with prestressed steel wires and pinned in place by thick steel rods. The bars range proportionately from 3.6 meters to 36 centimeters (118 feet to 15 inches) in length, with longer members for outer walls and shorter ones for the interior. All of these factory-molded components had to be carried on-site and installed by hand—a painstaking process that took 13 months.

As important as the solids, the voids are what make this concrete shell a habitable home. Throughout the building, the architect fitted out the slots with plug-in furnishings—ash wood shelves, desk slabs, and skinny drawers, along with towel hangers, clothing rods, and light fixtures—that the occupants can rearrange at will.

Want the full story? Read the entire article in our April 2005 issue.
Subscribe to Architectural Record in print, or get Architectural Record digitally

Read more about the people and products behind this project.

 

----- Advertising -----

Mcgraw Hill Construction Dodge Sweets Engineering News-Record Architectural Record GreenSource
resources | editorial calendar | submit work | contact us | about us | call for entries | site map | back issues | advertise | terms of use | privacy and cookie notice | my account
© McGraw Hill Financial. All Rights Reserved