subscribe
free e-newsletter free e-newsletter
product info
advertise
FAQ
SUBSCRIBE TODAY
for premium web access
Projects   Residential - Record Houses - 2005 Index
----- Advertising -----
----- Advertising -----
McGraw-Hill Construction

Search Sweets

Example: Building Products, CAD, BIM, Catalogs
Search
Reader Feedback
Most Commented Most Recommended
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Rankings reflect comments made in the past 14 days

Project specs | Index | Next house
Hill House

Nova Scotia
Brian MacKay-Lyons Architect

On a Nova Scotia hilltop, Brian MacKay-Lyons perches Hill House, a duo of buildings that bow toward each other like a pair of dancers

By Jane F. Kolleeny
  Click images to view larger
  Hill House
 
Photo © Steven Evans
   
  plan
   
  plan
   
  Brian MacKay-Lyons Architect
  Brian MacKay-Lyons, Principal
 
  Click here to see the people & products
 

Glacial drift, like large fingers, molded the terrain along the south shore of Nova Scotia, creating a series of drumlins, elongated hills with undulant sides. On one such mound stands architect Brian MacKay-Lyons’s Hill House, a sentinel visible from miles away, capturing 360-degree views of the ocean to the east and south and a bay to the north and west. The dizzying drive to the house follows a tortuous coastline of inlets and outlets. Along a vast network of tiny coastal towns and miles of waterfront property—strewn with large, loose rocks seemingly tossed by giants—upscale dwellings, increasing in number, contrast with the poverty of local fishing communities.

From the winding road that rises up the hill, sequential views of the architecture open up, though the house initially remains hidden by the underlying terrain. Ultimately, a pair of wedge-shaped buildings comes into view. Bowing toward each other, these two sculptural, cedar-clad forms hug the crown of the hill so integrally that, at first glance, they resemble an earthwork—art derived from the landscape itself.

Programmatically, a two-building scheme suited the clients’ desire for a guest suite independent from the main house, ensuring their own privacy and that of their European visitors staying for extended periods. According to MacKay-Lyons, the Hill House clients came to him with consistent and clear aspirations on all levels of detail. As art collectors, they wanted ample wall space to display their work; as lovers of the landscape, they sought out views. The design gives them both. Now large folk art sculptures and paintings play against the spare, light-filled interior. And as Sweetapple puts it, “Our houses are viewing instruments in the landscape.”

In the 2,000-square-foot main house, windows line three sides of an elongated living/dining/kitchen space. An entire stretch of maple cabinets runs beneath one such wall of windows, unifying various functions and camouflaging kitchen appliances and the pantry on one end, while providing storage for the living room on the other. Radiant heat under a polished concrete floor, along with a Danish wood-burning stove, provide all the warmth needed to keep the place comfortable even during harsh winters. The master bedroom and library/office also occupy the entry floor, while a half-basement houses a gym, sauna, darkroom, and photographic studio.

Want the full story? Read the entire article in our April 2005 issue.
Subscribe to Architectural Record in print, or get Architectural Record digitally

Read more about the people and products behind this project.

 

----- Advertising -----

Mcgraw Hill Construction Dodge Sweets Engineering News-Record Architectural Record GreenSource
resources | editorial calendar | submit work | contact us | about us | call for entries | site map | back issues | advertise | terms of use | privacy and cookie notice | my account
© McGraw Hill Financial. All Rights Reserved