subscribe
free e-newsletter free e-newsletter
product info
advertise
FAQ
SUBSCRIBE TODAY
for premium web access
Photo © Rien van Rijthoven

Obscura Digital

IwamotoScott Architecture

San Francisco, California
share:
print email comment
rate this project:
text size: A A

Owner: Obscura Digital

Completion Date: December 2010 (main interior), July 2011 (ScreenWall)

Program: A three-story, 36,000-square-foot headquarters for an interactive media company, with a large multifunctional showroom and exhibition area, prototyping workshop spaces, workstations for digital production, offices, and a conference room. The project is an adaptive reuse of a 1940s concrete and steel-frame warehouse in the Dogpatch neighborhood of San Francisco. IwamotoScott's office shares the building, with an office on the second floor.

Design concept and solution: The architects set out to give Obscura Digital a raw yet more refined version of their previous headquarters, a warehouse on Bryant Street. They also needed to meet the company's limited budget and tight schedule. At the entrance (which is on the second floor), they replaced a short, narrow stair with a 25-foot-wide expanse of wood steps. To make space for a darkened projection theater, IwamotoScott removed three bays from the center of the building to carve out an atrium connecting the first and second floors, which are joined by a new steel-framed aluminum staircase. The atrium is anchored by a 30-foot-diameter geodesic dome that houses a hemispherical projection theater. On the second floor, a freestanding conference room finished in black bamboo paneling overlooks the atrium with a wall of floor-to-ceiling glass. Staff offices line a perimeter wall on the second floor; IwamotoScott partitioned them with tilted, twisting polycarbonate screens that allow light to filter from the offices' windows into the center of the building. To help meet the budget, the architects reused or retained existing materials—such as the original gray carpet on the second floor—and left the existing structure visible. Exposed concrete defines most of the perimeter walls on the first and second floors. Steel structural beams and trusses support exposed wood decking, which doubles as the ceiling finish.

Location: 729 Tennessee Street, San Francisco, CA 94107

Architect and Designer:
IwamotoScott Architecture
729 Tennessee Street
San Francisco, CA 94107
(415) 643-7773

October 2011
 Reader Comments:

Sign in to Comment

To write a comment about this story, please sign in. If this is your first time commenting on this site, you will be required to fill out a brief registration form. Your public username will be the beginning of the email address that you enter into the form (everything before the @ symbol). Other than that, none of the information that you enter will be publically displayed.

We welcome comments from all points of view. Off-topic or abusive comments, however, will be removed at the editors’ discretion.
----- Advertising -----

----- Advertising -----

View all
McGraw-Hill Construction

Search Sweets

Example: Building Products, CAD, BIM, Catalogs
Search
Reader Feedback
Most Commented Most Recommended
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Recently Posted Reader Photos
View all photo galleries
----- Advertising -----