subscribe
free e-newsletter free e-newsletter
product info
advertise
FAQ
SUBSCRIBE TODAY
for premium web access
Photo © Iwan Baan

CCTV Headquarters

Office for Metropolitan Architecture

Beijing

Too Big To Fail?: Long awaited and much debated, the enormous headquarters for CCTV finally opens, already a symbol of the new Beijing. But what does it actually say about architecture and China today?

By Clifford A. Pearson

share:
print email comment
rate this project:
text size: A A

Promising to “kill the skyscraper,” Rem Koolhaas and his colleagues at Office for Metropolitan Architecture (OMA) grabbed international attention in 2002 when they won the competition to design a huge headquarters in Beijing for China Central Television (CCTV), the state-run news and entertainment network. Polemical and hyperbolic as usual, Koolhaas said the skyscraper had become “corrupted” by its proliferation around the world and “negated by repetitive banality.” So instead of joining the race to build ever taller, his scheme bent the high-rise into a loop of interconnected activities. Four years after it was originally scheduled to open—in time for the network to broadcast the Beijing Olympics from its new home—CCTV is finally moving employees into the controversial building, a 5.1 million-square-foot structure that even before it was completed had imprinted its swaggering form on the fabric of the city and the mental map of its citizens.

The building shares a 45-acre site with a low-rise, ring-shaped service structure and a 31-story tower called the Television Cultural Center (TVCC), both of which OMA also designed. The service building provides power to the entire complex and houses security personnel, while TVCC will have a Mandarin Oriental hotel, a public theater, restaurants, and shops. TVCC famously burned in February 2009 when fireworks celebrating the lunar New Year engulfed the building's skin in flames just months before the hotel was set to open. It is being repaired and should be complete in 2013.

The site anchors a new central business district emerging from an industrial area built during the Mao era. Plans call for about 300 high-rises there, which is one reason why OMA took a different approach with CCTV. According to Koolhaas, three of the four other firms competing for the job (KPF, SOM, and Dominique Perrault) proposed skyscrapers, while only Toyo Ito offered something different (a disc-shaped structure with a small tower). “The form of our building was attractive to the client,” says Koolhaas. “It set us apart.”

That form derived from OMA's program-driven approach to design. “We presented the building as a diagram of all the company's components and made the argument that it was important that they confront each other,” says Koolhaas. Earlier, OMA had worked for Universal Studios on a headquarters in Los Angeles and learned that media companies often suffer from being fragmented. So the firm connected CCTV's operations—including broadcasting, production, and administration—along a circulation loop that moved from the building's base up a sloping tower, across a right-angled bridge (called the overhang), and down a second sloping tower. The underground podium and large, right-angled base provided much more contiguous space for studios and production facilities than a skyscraper would have, which appealed to the client's technology people, reports Koolhaas.

The OMA team was led by Koolhaas, Ole Scheeren (a partner until he left the firm in 2010), partner David Gianotten, and project manager Dongmei Yao. The firm worked closely with East China Architectural Design & Research Institute, which provided both architecture and engineering input.

From the beginning of the design process, OMA collaborated with Cecil Balmond and a team of engineers at Arup. To resist the huge forces generated by two towers—each sloping six degrees in two directions—as well as significant potential seismic and wind events, Arup devised a scheme that turns the entire exterior into a continuous structural tube. This system is formed by a web of diagonal steel braces that expresses the pattern of forces acting on the building and serves as an important visual element on all of the facades. Where structural forces are greater, the web of braces is denser; where the forces are less intense, the web is looser. As a result, the exterior surfaces read as a kind of engineering map with a formal beauty of its own.

While the towers and exterior braces are angled, the interior cores' housing elevators, stairs, and risers are vertical. Arup and OMA had considered canting these elements as well, but the cost of angled elevators made it unfeasible. In addition to the cores, vertical columns support the towers' floor plates. Because the towers slant, these vertical columns can't rise the full height of the building. So two-story-deep trusses transfer loads at roughly halfway up the structure, and a two-story-deep transfer deck in the overhang carries loads from vertical columns to the external tube structure.

The architects clad the building in fritted glazing that reduces solar loads inside and creates a monolithic surface that mimics Beijing's notoriously gray skies. Most curtain-wall buildings in big Chinese cities look dirty almost immediately, but CCTV's glazing handles the pollution by blending in. Combined with the irregular pattern of the external bracing that obscures floor levels, the glass skin makes it hard to grasp the building's scale. In certain light and at certain distances, the 768-foot-tall structure seems almost to disappear. Yet seen from other angles and at other times of the day, it looms aggressively over apartment blocks. “From wherever you look at it, it keeps changing in form,” says Scheeren. “It escapes a singular definition.”

“In a city with a strong and permanent identity, it introduces a degree of uncertainty,” says Koolhaas. “It changes from every angle—sometimes looking robust, sometimes fragile.” Although gigantic in square footage, it would have been almost three times as tall (about 2,300 feet) if it had been a single tower—nearly 700 feet taller than the Shanghai World Financial Tower, currently the tallest building in China. Its ambiguous scale informs even the nickname local residents have given it: da kucha, or “big undershorts.” For many years, its radical design alienated the local architectural establishment, which complained that OMA and other foreign firms use China as a laboratory for alien experiments.

While big-name architects usually design only the shell and core on high-rise projects, OMA did the CCTV interiors too. Because of the complex's vast size, the firm approached the interiors as a combination of generic and specific spaces. Entering from a plaza between CCTV and TVCC, visitors are dwarfed by the unstable-looking forms, then get a visual jolt from the dynamic lobby with its angled ceilings and imposing skylights. People arriving by subway emerge here too, ascending an escalator into the dramatic space. A public loop takes visitors past broadcast studios identified by colored panels set behind glass, through halls made grand by steel arcades, and eventually to the spectacular overhang, where—if they dare—they can walk over clear glass discs set in the floor and look 37 stories down. Throughout, OMA used a simple palette of materials to help with navigation, wrapping one tower's core in Cor-Ten and the other in aluminum, and cladding floors in public spaces with creamy travertine.

Koolhaas has been attacked by some people for working for the mouthpiece of the Chinese Communist Party. But he says, “We are part of a generation of architects that for the first time is able to work on a global scale, and that means engaging different kinds of regimes. Our work is based on a longer engagement, as these countries change.”

Has CCTV killed the skyscraper? Of course not—a fact made clear by the towers starting to crowd around it. But it offers an intriguing alternative, one that uses its odd geometry to provoke questions of architectural etiquette—such as how to fit into (and stand out from) a context in flux. Its awkward form, though, grows on you, like a geeky classmate who might seem strange at first but increasingly smart as you get to know him. The audacity of the building's structural gymnastics and its innovative approach to scale and expression could only happen right now in China, a country trying hard to convert its cash reserves into global prestige and one where clients are willing to assume high levels of risk. CCTV represents a remarkable moment in Beijing's history, one that may already be slipping away as China's radical transformation slows.

The Wow Factor

An engineering marvel, CCTV flaunts its technological prowess in its radical geometry and exposed steel bracing. And its most daring structural element is the “overhang,” a nine-to-13-story bridge that makes a right turn in midair as it spans the gap between the two angled towers. Looming 37 stories above the ground, it juts out 245 feet from one tower and 220 feet from the other. During construction, the two arms of the overhang were cantilevered from the towers before being connected to form a more stable bridge and complete the building’s continuous structural tube. Making that connection was a dramatic moment during construction and required a precise fit. Because the sun warms and expands the steel in each part of the building at a different time during the day, construction workers had to complete the task early in the morning when the arms are the same temperature. Visitors today who take the public tour through CCTV get a visceral understanding of the engineering feat when they arrive at the overhang and walk over three clear glass discs set in the deck of the 37th floor. A veritable forest of exposed steel bracing here also helps bring the construction story alive for anyone visiting the space. —C.A.P.

CCTV, An engineering marvel CCTV, An engineering marvel
Photo © Philipp e Ruault (left); Photo © Iwan Baan (right)
On the 37th floor in the overhang, visitors can walk over glass portals and look down to the plaza (left). Exposed steel bracing forms a continuous tube structure that resists the huge forces generated by the building’s cranked and leaning forms. (right)

 

Completion Date: May 2012

Size: 5.1 million square feet

Cost: $795 million–$900 million

Architect:
Office for Metropolitan Architecture (OMA)
Heer Bokelweg 149
3032 AD Rotterdam
Netherlands
T: +31 10 243 82 00
F: +31 10 243 82 02

November 2012
 Reader Comments:

Sign in to Comment

To write a comment about this story, please sign in. If this is your first time commenting on this site, you will be required to fill out a brief registration form. Your public username will be the beginning of the email address that you enter into the form (everything before the @ symbol). Other than that, none of the information that you enter will be publically displayed.

We welcome comments from all points of view. Off-topic or abusive comments, however, will be removed at the editors’ discretion.
----- Advertising -----

----- Advertising -----

View all
McGraw-Hill Construction

Search Sweets

Example: Building Products, CAD, BIM, Catalogs
Search
Reader Feedback
Most Commented Most Recommended
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Recently Posted Reader Photos
View all photo galleries
----- Advertising -----