subscribe
free e-newsletter free e-newsletter
product info
advertise
FAQ
SUBSCRIBE TODAY
for premium web access
Photo © Lukas Roth

Illuminating Novartis

Novartis Campus

Basel, Switzerland

By Linda C. Lentz

share:
print email comment
rate this project:
text size: A A

At first glance the Novartis headquarters appears to be an average, though impeccable, corporate facility. Situated on the east bank of the Rhine near the borders of France and Germany in the St. Johann district of Basel, Switzerland, the 50-acre campus is sheltered by trees, old buildings, busy thoroughfares, and the river. But that impression shifts as one approaches the ethereal reception pavilion, designed by Swiss architect Marco Serra, and glimpses the diversity of building forms beyond it.

----- Advertising -----

A work in progress, the Novartis campus is the brainchild of Chairman of the Board Daniel Vasella, who began a collaboration with Italian architect and urbanist Vittorio Magnago Lampugnani in 2000 to develop a 30-year master plan that would convert the property from a manufacturing complex to a center of innovation and commerce, gradually replacing the factories with laboratories and office buildings. In so doing, Vasella aims to alter the company culture by creating a flexible, exciting workplace — most visible through its architecture — to foster employee communication, well-being, and pride of place. Along with Serra (who is also campus-planning coordinator) and Lampugnani himself, Vasella and his project steering committee are hand-picking a virtual “Who's Who” of architecture, with buildings by Tadao Ando, David Chipperfield, Diener & Diener, Frank Gehry, Adolf Krischanitz, Fumihiko Maki, Peter Märkli, Rafael Moneo, SANAA, Alvaro Siza, and Yoshio Taniguchi already in operation. A lab by this year's Pritzker laureate Eduardo Souto de Moura will open in the fall, and buildings by Juan Navarro Baldeweg, Herzog & de Meuron, Rem Koolhaas, and Rahul Mehrotra are in the works.

Abandon thoughts of a theme park, however. While the individual structures maintain the integrity of the architects, Lampugnani's curatorial approach has assured an aesthetic balance. Based on the existing city grid, his plan incorporates streets and green spaces, and determines building height and footprint, as well as basic interior configurations. Light, too, is a unifying factor, both the sunlight that infuses and reflects off the structures, changing with the time and season, and the general electric-lighting scheme established by the German lighting design firm Licht Kunst Licht — a strategy that facilitates way-finding and allows such divergent buildings as those by Frank Gehry and Fumihiko Maki to shine both as single entities as well as in concert.

August 2011
 Reader Comments:

Sign in to Comment

To write a comment about this story, please sign in. If this is your first time commenting on this site, you will be required to fill out a brief registration form. Your public username will be the beginning of the email address that you enter into the form (everything before the @ symbol). Other than that, none of the information that you enter will be publically displayed.

We welcome comments from all points of view. Off-topic or abusive comments, however, will be removed at the editors’ discretion.
----- Advertising -----
View all
Sweets, Search Building Products
Search
Reader Feedback
Most Commented Most Recommended
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Recently Posted Reader Photos
View all photo galleries
----- Advertising -----