Art and Architecture
« Back to Art and Architecture
Photo © James Ewing

The Museum, Clark Art Institute

Selldorf Architects with Gensler

Williamstown, Massachusetts

A Classic Remastered: A sensitive restoration and renovation of an art museum intensifies its original aura.

By Wendy Moonan

share:
print email comment
rate this project:
text size: A A

Annabelle Selldorf was an obvious choice to renovate the venerated museum of the Sterling and Francine Clark Art Institute in Williamstown, Massachusetts, home to a stellar collection of European and American paintings. Long esteemed by the art world for her minimalist approach, the German-born, New York–based architect designed the Neue Galerie New York (2001), the Stanze del Vetro glass museum in Venice (2012), and several high-profile Manhattan galleries, including David Zwirner’s most recent space in Chelsea (RECORD, June 2013, page 168). Michael Conforti, the Clark’s director, hired Selldorf in 2007, six years after he commissioned Tadao Ando to design a new visitor center and conservation laboratory. But the two architects, both renowned for museum work, did not collaborate. “Ando and I met after I was hired,” Selldorf recalls. “He said, ’I’ll do my thing, and you do yours.’ ” That was the only discussion.

Her program was to do a gut renovation of the museum, a white-marble temple designed by Daniel Deverell Perry, which had barely been touched since it opened in 1955 (in 1973 it was linked by a passageway to the Manton Research Center next door, which Selldorf is also renovating for a 2015 completion).

Selldorf had to rethink the entire visitor experience, since it had already been decided to switch the museum entrance from the columned, formal front to the back. (In 2001, Conforti had adopted a Cooper Robertson master plan that suggested expanding the Clark to the west, behind the museum.) The first move was to change the original circulation pattern, basically a one-way procession around the periphery that ended in the skylit Renoir Room at the center. “I wanted a route of circulation that was not coercive,” Selldorf says. By eliminating the corridors, she could ensure that “every space is used for looking at art.”

Selldorf also transformed the former white-marble lobby of the original entrance into a well-proportioned winter garden, complete with a new skylight, to display sculpture. By doing so, and by converting former offices into new galleries, the architect gained 2,200 more square feet of exhibition space for a total of 43,770 square feet. “The greatest challenge was making the spaces coherent,” she says.

Selldorf is proudest of replacing the putty-colored walls with a muted but varied palette of tones: pearl gray, pale lilac, mauve, and aubergine. “I started looking at where paintings were to be placed and developed a family of colors that is very specific to the art,” she says. She adds, with a laugh: “The curators assumed, because I am a modern architect, I’d want white. But I was thinking about colors from the beginning. The day I presented my color scheme was the most anxious one for me. Michael warned me he would battle with me over the colors.” They did fight, but now Conforti concedes, “I’m glad she won.”

The task at hand involved more than coming up with a sophisticated color scheme. Selldorf had to take the walls down to the studs to replace the electrical, plumbing, lighting, and HVAC systems. And she cleaned and updated the laylight for the enormous ceiling in the Renoir room, enhancing the natural light that evenly saturates it.

Most striking, perhaps, are the new galleries for the decorative arts, for which Selldorf designed casework, vitrines, lighting, and furniture. Now the Meissen porcelain and antique Augsburg and English silver glow in their subdued eggplant-colored setting.

Selldorf is modest about her contribution. “The permanent art collection is the jewel in the crown,” she says. “My goal was to make the museum look better without anyone noticing anything had been done.”

The architect also insisted on retaining the museum’s “domestic” character—the small galleries with windows looking out at the expansive panorama of nature, to “create a relationship between the art and the landscape,” she says.

The one thing Selldorf was not permitted to do was design the new entrance to the west, which faces Ando’s visitor center: Ando had already done it before she got there. It’s a 2,000- square-foot glassed-in porch that is both lobby and sculpture court, a perfunctory modernist appendage to the white temple. Asked about it, Selldorf says, “Don’t get me started . . .”

Nevertheless, now, as soon as you enter the first gallery, you are immersed in the museum’s Old World atmosphere. What’s great is that, while the interior may feel historic, it’s not. It’s all Selldorf.

Size: 43,770 square feet

Total Project Cost: $145 million

Completion Date: July 2014

Design Architect:
Selldorf Architects
860 Broadway, 2nd Floor
New York, NY 10003
T: 212.219.9571
F: 212.941.6362

Executive Architect:
Gensler
Rockefeller Center
1230 Avenue of the Americas
Suite 1500
New York NY 10020
T: 212.492.1400
F: 212.492.1472

August 2014
 Reader Comments:

Sign in to Comment

To write a comment about this story, please sign in. If this is your first time commenting on this site, you will be required to fill out a brief registration form. Your public username will be the beginning of the email address that you enter into the form (everything before the @ symbol). Other than that, none of the information that you enter will be publically displayed.

We welcome comments from all points of view. Off-topic or abusive comments, however, will be removed at the editors’ discretion.
----- Advertising -----
View all
Recently Posted Reader Photos
View all photo galleries
----- Advertising -----