subscribe
free e-newsletter free e-newsletter
product info
advertise
FAQ
SUBSCRIBE TODAY
for premium web access
Photo © Lara Swimmer

Wards Cove Marina Warehouse Office

atelierjones

Seattle, Washington

Susan Jones retains the nautical spirit of an old fishing-industry building while updating it for offices and marina facilities.

By B.J. Novitski

share:
print email comment
rate this project:
text size: A A

Built on an isthmus between Puget Sound and Lake Washington, Seattle boasts a history of fishing and nautical trade. Even today, Seattleites love their lakes and waterways, and many go to work each day by ferry. On Lake Union, just north of downtown, in the residential Eastlake district, Susan Jones, FAIA, of atelierjones, converted an old fishing-industry warehouse, resting on ancient piers and steeped in the city’s history, into an upscale 20,000-square-foot office building to which occupants can commute by kayak.

For 100 years, the property had housed the family-owned Wards Cove Packing Company with its fish-packing and boat-repair facilities supporting a fleet working out of Ketchikan, Alaska. But to enhance the value of its waterfront property, the family decided to clean up the site’s industrial conditions and repurpose one of the two warehouses. Jones, whose Seattle-based firm specializes in sustainable urban housing, saw the project as a plum job. “It was a big, old, ugly warehouse,” she recalls, “but we’re always looking for underused sites to tackle.”

Program

The client, the Brindle family, wanted its existing 80-year-old office building to remain, with only a few cosmetic changes. A master plan developed by NBBJ called for demolishing one of two warehouses on the site to provide parking and converting the other to a two-story, class-A office building. The program also included a kayak access path, the development of an 11-slip marina for large yachts, and 12 slips and design guidelines for houseboats. Behind many of the family’s decisions was its desire to preserve a relationship between the property, the lake, and the family’s history. Meanwhile, the permitting review process triggered a state Department of Ecology mandate to clean up the lakeshore.

Solution

Renovating the long, narrow warehouse fronting the lake, atelierjones converted industrial spaces downstairs into offices, restrooms with showers, a fitness room, visitors’ quarters for overnight stays, and storage rooms sized to accommodate kayaks. The firm turned the second floor into an airy, open office space, with exposed HVAC and structure. Taking advantage of the site’s most attractive amenity — the lake itself — Jones increased the size and number of windows to maximize views to the water. She also extended the ground floor outdoors by building a deck of cumuru — a hard wood that lays flat — for tenant use in pleasant weather.

Jones played with history at every turn. Removing most of the nonstructural elements, she chose finish materials — natural-wood-composite paneling, galvanized steel, corrugated metal — whose patina and textures recall the former warehouse and the fishing fleet. She reclaimed heavy timbers from the demolished warehouse for benches and other site furniture. She worked with artist Buster Simpson to craft fences that recall the construction drawings of a favorite Brindle family vessel. And she created a “memory lane” hallway on the ground floor dedicated to fishing-industry-related artwork and old photos of family and boats. The central”grand” stair, with its recycled wood and galvanized steel, evokes nautical vessels and attracts far more traffic than the mandated elevator.

Although the owners chose not to pursue LEED certification, Jones emphasized sustainability in her design. She reused the existing building’s floor and structure and some material from the adjacent demolition. She specified occupancy sensors for lighting controls, materials with recycled content, low-flow plumbing fixtures, low- and no-VOC paints, and high-efficiency lighting.

Conveniently, the existing warehouse was 60 feet wide, ideal for enabling daylight to penetrate to the core of the open office space. Jones specified operable windows to facilitate natural ventilation, though she was obliged to also provide mechanical cooling. Between the two office buildings, she designed a courtyard featuring a bioswale of native plants and crushed lava to manage runoff. In front of the refurbished building, workers pulled industrial debris from the lake as part of the remediation effort.

The small office building now houses five tenants, all of whom finished their own spaces. The entire second floor is home to an environmental consulting firm. Downstairs are two architects, a marine engineer, and a development company.

Commentary

Although Wards Cove is a few miles from downtown, it competes successfully with more centrally located office buildings. Astonishingly, in the economic climate of 2010, the leases were snatched up in less than a year, despite higher rents ($23.50 per square foot) than downtown, where occupancy has dropped to 80 percent and top-floor penthouses can be found for $18 per square foot. One tenant, commenting on the unique location, calls the lake view “calming and inspiring.” In Wards Cove, Jones has successfully combined a modern sensibility informed by history with Seattleites’ love of the water.

Contributing editor B.J. Novitski writes about architecture from her base in Eugene, Oregon.

Completion Date: February 2009

Gross square footage: 19,850 sq.ft.

Total construction cost: $3.8 million

Owner: Wards Cove Packing Company

Architect:
atelierjones
911 Western Ave. Suite 440
Seattle, WA 98104,
phone: 206.624.9966
fax: 206.624.9957

 

August 2010
 Reader Comments:

Sign in to Comment

To write a comment about this story, please sign in. If this is your first time commenting on this site, you will be required to fill out a brief registration form. Your public username will be the beginning of the email address that you enter into the form (everything before the @ symbol). Other than that, none of the information that you enter will be publically displayed.

We welcome comments from all points of view. Off-topic or abusive comments, however, will be removed at the editors’ discretion.
----- Advertising -----

----- Advertising -----

View all
Sweets, Search Building Products
Search
Reader Feedback
Most Commented Most Recommended
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Recently Posted Reader Photos
View all photo galleries
----- Advertising -----