subscribe
free e-newsletter free e-newsletter
product info
advertise
FAQ
SUBSCRIBE TODAY
for premium web access
Photo © Iwan Baan

Perry and Marty Granoff Center for the Creative Arts

Diller Scofidio + Renfro

Providence, Rhode Island
share:
print email comment
rate this project:
text size: A A

Owner: Brown University

Completion Date:  February 2011

Program: A three-story, 38,815-square-foot interdisciplinary arts center for a mix of Brown University's departments, including theater, dance, music, and visual art. The programs, which make up the university's Creative Arts Council, all have dedicated buildings on campus; the new center gives them a shared space where their students can come together to develop and exhibit their work. The building includes a 200-seat recital hall and screening facility, a multimedia lab, a recording studio, large multipurpose production studios, a wood shop, offices, and gallery space. Double-height rooms on the top floor serve as flexible installation and performance spaces. A green in front of the main (west) facade features grass-covered steps and doubles as an outdoor amphitheater; a flat swath of zinc paneling on the facade accommodates a projection screen.

Design concept and solution: In keeping with the spirit of collaboration that brought the Creative Arts Council's programs together in one building, the architects sought to visually unite the three levels of the steel-moment-frame and post-tensioned-concrete slab structure. Like a building that has undergone its own sort of creative intervention, the Granoff Center is cleaved vertically down the middle and offset slightly, creating six half-levels faced in glass. An acoustic-grade glass partition divides the two sides of the structure from each other, so that each floor looks onto the levels just below and just above it. An atrium housing a steel cantilevered stair backs up to both halves of the building. The architects outfitted the staircase with large landings, or "living rooms," with informal seating and lighting. Dotting each level along the main circulation route, these living rooms provide a place for meetings both planned and impromptu. On the exterior, the center's zinc-panel cladding undergoes its own transformation. Like the cleaved and displaced building halves, the facade suggests another form of force: on the north and south facades, the panels gradually pinch together until they are creased like the bellows of an accordion, folding up to accommodate windows toward the rear of the building.

Total construction cost: $27 million

Location: Providence, Rhode Island

Architect:
Diller Scofidio + Renfro
601 W. 26th Street, 1815
New York, NY 10001
P: 212.260.7971
F: 212.260.7924

November 2011
 Reader Comments:

Sign in to Comment

To write a comment about this story, please sign in. If this is your first time commenting on this site, you will be required to fill out a brief registration form. Your public username will be the beginning of the email address that you enter into the form (everything before the @ symbol). Other than that, none of the information that you enter will be publically displayed.

We welcome comments from all points of view. Off-topic or abusive comments, however, will be removed at the editors’ discretion.
----- Advertising -----
View all
Sweets, Search Building Products
Search
Reader Feedback
Most Commented Most Recommended
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Recently Posted Reader Photos
View all photo galleries
----- Advertising -----