subscribe
free e-newsletter free e-newsletter
product info
advertise
FAQ
SUBSCRIBE TODAY
for premium web access
comment

Glazing Helps Keep a Glass Box Cool for Students

May 2013
May 2013

By Rita Catinella Orrell

Exterior and interior views of the western facade of the Morgan Library Study Cube at Colorado State University in Fort Collins
Image © Kevin Eilbeck Photography

Exterior and interior views of the western facade of the Morgan Library Study Cube at Colorado State University in Fort Collins.

Click here to view more images.

Rate this project:
Based on what you have seen and read about this project, how would you grade it? Use the stars below to indicate your assessment, five stars being the highest rating.
----- Advertising -----

Colorado state University built the Morgan Library Pavilion, an addition to an existing 270,000-square-foot library on its Fort Collins campus, to create a transparent, inviting space for students. Completed in late 2012, the all-glass building was designed by Denver-based Studiotrope, which collaborated with sustainability consultants YR&G to incorporate various efficiency strategies. Also known as the Study Cube, the project achieved LEED Silver certification in March.

According to Daniel LeBlanc, senior sustainability manager at YR&G, the high-performance Serious Glass on the north, south, and east facades, along with electronically tintable glass from Sage Electrochromics on the west facade, helps lower solar heat gain and reduce peak loads, even on hot days when the building is fully occupied. LeBlanc, whose team used Autodesk Ecotect modeling software to study solar radiation on the facades, says SageGlass was “exactly what we needed for the design goal we were trying to achieve—a transparent cube without a lot of distraction.” Keeping the two-story, 5,000-square-foot cube transparent was also important for security, as the space is open around the clock.

Sage manufactured 74 unique pieces of sensor-controlled SageGlass for the western facade, ranging from 22” x 28” to 39” x 59” in size. The glass wiring was routed through a cast-in-place cantilevered concrete bench and wall, and then down through the concrete floor slab into a crawl space near the control module. “That was a great, clean solution for everyone,” says Betsy Podbelski, project manager at Sage Architectural Solutions.

Vertical custom steel fins wrap around the building. While the sunshades were originally conceived as a design element, the client was attracted to them as an extra layer of sun control, says Matthew Edmonds, project manager at Studiotrope. But after daylighting modeling studies confirmed that external fins would not help control glare or heat, the client had already fallen for the aesthetic, says Edmonds, so they remained. Reaction to the Cube has been positive, he says: “It's rewarding to see an all-glass box in Colorado that has stayed comfortable from a thermal standpoint.”

sageglass.com circle 200

 Reader Comments:

Sign in to Comment

To write a comment about this story, please sign in. If this is your first time commenting on this site, you will be required to fill out a brief registration form. Your public username will be the beginning of the email address that you enter into the form (everything before the @ symbol). Other than that, none of the information that you enter will be publically displayed.

We welcome comments from all points of view. Off-topic or abusive comments, however, will be removed at the editors’ discretion.

----- Advertising -----
View all
McGraw-Hill Construction

Search Sweets

Example: Building Products, CAD, BIM, Catalogs
Search
Reader Feedback
Most Commented Most Recommended
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Rankings reflect comments made in the past 14 days