subscribe
free e-newsletter free e-newsletter
product info
advertise
FAQ
SUBSCRIBE TODAY
for premium web access
comment

Zaha Hadid Chosen to Design Vienna Library

January 20, 2009

By David Sokol

The largest business school in the European Union, the 20,000-student Vienna University of Economics and Business Administration, has increased its head count by two a half times since 1981. Yet it has accommodated this explosive growth hastily, scattering four academic campuses throughout its home city.

Gehry Partners is expanding into larger headquarters.
Image courtesy Zaha Hadid Architects
Zaha Hadid Architects won a competition to design a new Library and Learning Center for the Vienna University of Economics and Business Administration.


Rate this project:
Based on what you have seen and read about this project, how would you grade it? Use the stars below to indicate your assessment, five stars being the highest rating.
----- Advertising -----

In October 2007 school and government officials announced the university would consolidate into a 22.7-acre site just south of the city’s fairgrounds. And this past November a six-person jury determined that Zaha Hadid Architects would realize a competition design for the Library and Learning Center at the center of that complex. The firm was chosen from a shortlist that included Morphosis and Hans Hollein.

Although the 430,000-square-foot building will contain classrooms, a bookstore, and cafeteria and hangout spaces, it will be devoted primarily to administrative offices and a library with integrated study zones. “We wanted to get these two program parts very clear,” says Cornelius Schlotthauer, project architect and one of two heads of the firm’s Hamburg studio. “We created basically two volumes within this space, and they shift around each other to define an internal open space.”

The two volumes appear freestanding, but actually form a canted, six-story polygonal structure largely comprising four reverse-tapered trapezoidal cones of structural concrete. In order to suggest that the administrative and library volumes occupy separate volumes, the exterior of the library-programmed space will be clad in fiberglass-reinforced concrete panels that are darker than the offices’ skin. Schlotthauer adds that the color scheme accentuates the library’s cantilevering top floors.

Inside, the winning design articulates the distinction by distributing rooms into seemingly disparate volumes—as if programs occupy different towers, or, as Schlotthauer calls them, “canyons.” The gesture evokes the concrete cones framing the composition, introduces a curvilinear vocabulary that contrasts with the facade’s straight edges, and yields a large public atrium.

The Library and Learning Center should be completed in 2012. It is one of five buildings that will make up the new campus, according to a master plan conceived by local design studio BUSarchitektur.  

share: more »

 Reader Comments:

Sign in to Comment

To write a comment about this story, please sign in. If this is your first time commenting on this site, you will be required to fill out a brief registration form. Your public username will be the beginning of the email address that you enter into the form (everything before the @ symbol). Other than that, none of the information that you enter will be publically displayed.

We welcome comments from all points of view. Off-topic or abusive comments, however, will be removed at the editors’ discretion.

----- Advertising -----
----- Advertising -----
Sweets, Search Building Products
Search
Reader Feedback
Most Commented Most Recommended
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Rankings reflect comments made in the past 14 days