subscribe
free e-newsletter free e-newsletter
product info
advertise
FAQ
SUBSCRIBE TODAY
for premium web access
comment

Oslo Central Station Redesign

September 2008

Space Group Reinvents a Major Transit Hub in Oslo

By Peter MacKeith

The young firm Space Group recently won an invited competition to redesign the Oslo Central Station in Bjørvika, a quickly redeveloping waterfront district in Norway’s capital city.

Oslo Central Station Redesign
Image courtesy Space Group

Rate this project:
Based on what you have seen and read about this project, how would you grade it? Use the stars below to indicate your assessment, five stars being the highest rating.
----- Advertising -----

Developer ROM Eiendom’s June announcement of the competition results comes on the heels of the April opening of Snøhetta’s New Oslo Opera House, located nearby. The station redesign is expected to advance the progress of new transportation infrastructure in the district and definitively establish the centrality of the station in the city plan.

Intended to be one the most modern public transportation hubs in Europe, the $160 million, 861,000-square-foot glass and steel building will contain station facilities and a hotel, along with shops, restaurants, offices, and event space—all of which will connect to a new central axis. The firm’s scheme eliminates the station’s eastern orientation; a “recognizable announcement of entrances from the north, south, and west” will strengthen the building’s presence in the cityscape, explains partner-in-charge Gro Bonesmo. Rather than just serving as a shopping mall, the building will be a “celebration of travel,” with a layout that embodies clarity and efficiency. “Our ambition,” says Bonesmo, “is to make the station itself a pure experience.”

The design alludes to a tree-lined boulevard, a quality that is reflected in the station’s new name, “Stasjons Alleen,” or Station Boulevard. A sectional transition to surrounding streets and plazas will allow the building to connect naturally to the daily flows of the city. Construction is scheduled to begin in 2013 and be completed in five to 10 years.

The firm produced its winning scheme in collaboration with Schønherr Landscape and Atkins. It beat out the following teams of designers: Ghilardi+Hellsten Arkitekter, Arup & Partners, and The Design Solution; DSB Arkitekter, COBE, and Cowi; and Jensen & Skodvin, Carl Wiggo Hølmebakk, Arne Henriksen, Aas Jacobsen, and Linstow AS.

 Reader Comments:

Sign in to Comment

To write a comment about this story, please sign in. If this is your first time commenting on this site, you will be required to fill out a brief registration form. Your public username will be the beginning of the email address that you enter into the form (everything before the @ symbol). Other than that, none of the information that you enter will be publically displayed.

We welcome comments from all points of view. Off-topic or abusive comments, however, will be removed at the editors’ discretion.

----- Advertising -----
----- Advertising -----
Sweets, Search Building Products
Search
Reader Feedback
Most Commented Most Recommended
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Rankings reflect comments made in the past 14 days