subscribe
free e-newsletter free e-newsletter
product info
advertise
FAQ
SUBSCRIBE TODAY
for premium web access
comment

News:

Commentary: The New School's Stairmaster

By Fred A. Bernstein
November 8, 2013
Photo © James Ewing/OTTO
The 375,000-square-foot University Center at The New School, designed by SOM, is clad in overlapping brass panels.

The New School, a university that includes the Parsons School of Design, has long operated out of a motley collection of spaces in Manhattan’s Greenwich Village. Hoping to create a campus center, the school proposed building a 350-foot-tall tower on a site has owned since the 1960s, at Fifth Avenue and 14th Street. A tall, tapered building would have enhanced that crossroads. But facing neighborhood opposition, the school scaled back its plans, ending up with a structure that, at 16 stories and 178 feet, is so squat it looks incomplete—inadvertently suggesting that the institution lacks ambition.

----- Advertising -----

The new building, officially called the University Center at The New School, was designed by Roger Duffy, a partner at Skidmore, Owings and Merrill and a leader of its education practice. Duffy chose to cover the $135 million facility in brass panels arrayed in overlapping layers. Alas, the color of the panels is muddy at best. (Duffy calls it chestnut and compares the artificially-weathered, mottled-brown brass to the brick and carved limestone of nearby buildings.) Between its massing and its sheathing, the building diminishes the neighborhood, and possibly the institution it is meant to herald. Duffy, an innovator whose net-zero elementary school on Staten Island is under construction, may have focused more on function than on outward form.

Inside are some spectacular rooms, including a wood-paneled, 800-seat auditorium that will become a popular downtown event space. (The New School is the owner of another auditorium, one of the most beautiful in New York, in its art deco Joseph Urban building at 66-76 West 12th Street.) The most interesting feature of the new building is its stairwells. The facility, containing classrooms, a multi-level library, cafeteria, and 146 dormitory suites on its top nine floors, required multiple fire stairs. It also needed large, open stairways that students could use to get from class to class, and which could serve as gathering places (a la the stairwell in Thom Mayne’s Cooper Union building a few blocks away).

Duffy’s inspiration was to run the fire stairs parallel to the “communicating” stairs, creating the diagonal equivalent of double-decker buses. It remains to be seen how well the system works: Would students, in an emergency, head into the enclosed and presumably smoke-free stairwells, rather than the wider, open, and unsheltered flights? The stairways are articulated behind faceted windows on the building’s north, west, and south facades, producing an effect that some consider dazzling, others, fussy. This critic falls into the latter category, but hopes the students, the real audience for this building, disagree.

Keywords:

 Reader Comments:

Sign in to Comment

To write a comment about this story, please sign in. If this is your first time commenting on this site, you will be required to fill out a brief registration form. Your public username will be the beginning of the email address that you enter into the form (everything before the @ symbol). Other than that, none of the information that you enter will be publically displayed.

We welcome comments from all points of view. Off-topic or abusive comments, however, will be removed at the editors’ discretion.
----- Advertising -----
----- Advertising -----
Sweets, Search Building Products
Search
Reader Feedback
Most Commented Most Recommended
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Rankings reflect comments made in the past 14 days