subscribe
free e-newsletter free e-newsletter
product info
advertise
FAQ
SUBSCRIBE TODAY
for premium web access
comment

First Look: Piano’s Addition to Boston’s Gardner Museum Near Completion

December 9, 2011
Boston, Massachusetts

The architect’s turquoise copper complement to the revered institution is set to open next month.

By William Hanley

First Look: Piano’s Addition to Boston’s Gardner Museum Near Completion
Image © Nic Lehoux

Pre-patinated copper cladding wraps much of the new building.

 

First Look: Piano’s Addition to Boston’s Gardner Museum Near Completion
Image © Nic Lehoux

Narrow balconies wrapping the performance space afford views of musicians below as well as other concertgoers.

Rate this project:
Based on what you have seen and read about this project, how would you grade it? Use the stars below to indicate your assessment, five stars being the highest rating.
----- Advertising -----

Six weeks before its scheduled opening, Renzo Piano’s addition to the Isabella Stewart Gardner Museum has entered the final stages of construction, and on a recent visit it bustled with workers applying finishes in advance of the January 19th debut. Connected to the back of the museum’s original building by a 50-foot glass walkway, the addition only slightly alters the revered Boston institution—a faux-palazzo built in 1903 as a house for the society luminary Isabella Stewart Gardner and her vast and eclectic art collection. But the new structure relieves the original building of ancillary spaces that had been squeezed into it over 70 years as a public museum.

Piano’s 70,000-square-foot addition includes a performing arts space and a gallery, as well as a new entrance, a restaurant, administrative offices, education spaces, conservation labs, a greenhouse, and apartments for the museum’s artist in residence program. The older structure will be primarily devoted to displaying the collection, which includes important work by Rembrandt, Titian, and a who’s who of old masters through Impressionism.

The addition took two years to complete and was result of a $180 million capital campaign that allocated $114 million to construction costs and $46 million for operating costs and the museum’s endowment. Annual attendance is expected to increase by 15 percent to 230,000 visitors.

When it decided to go forward with the project in 2004, the Gardner’s board formed a selection committee, but Piano initially declined to enter the running. “Of everyone we asked, only Rafael Moneo and Piano said no,” says the museum’s director Anne Hawley. The group had compiled a shortlist of prospective designers—including Tokyo-based SANAA, Phoenix’s Will Bruder, and Boston’s own William Rawn—when Piano changed his mind. (According to Hawley, he was persuaded by Raymond Nasher whose eponymous Dallas sculpture center Piano designed.) After a trip to Texas to see the Nasher and the Menil Collection, the committee threw out its list and settled on the Italian architect.

Divided into four primary volumes stitched together by a stair, Piano’s new building reorients the main entrance from the Fenway to Evans Way to the east. It is clad in glass and ridged plates of pre-patinated copper. The turquoise finish, mottled in places with greens and yellows, was intended to echo the copper details found on bay windows throughout Boston’s historic neighborhoods. Piano placed the fire stairs on the building’s exterior. Attached by a suspended rod system, the catwalks create a pattern of silver ribbons across the greenish background.

One glazed section of the facade encloses a new 1,500-square-foot gallery. The white box rises a dramatic 36 feet and, in a reference to the courtyard in the original building, is covered by Piano’s signature top lighting. A scrim stretches across an armature that can be raised and lowered by a mechanical system, allowing the ceiling height to be adjusted from the full 36 feet down to 24 or 12 feet depending on curatorial needs. “It has the flexibility to go from a wide-open, slightly outrageous contemporary space to an intimate gallery,” says director of operations Jim Labeck.

The largest of the four new volumes is a concrete cube housing the performing arts space. A skylight, 42 feet overhead, allows scrim-filtered daylight into the room. Piano paneled the hall in perforated white oak, and has hung curtains between the wood and concrete to allow the acoustics of the space to be adjusted for different performances. Acoustician Yasuhisa Toyota, who worked with Frank Gehry on the Walt Disney Concert Hall in Los Angeles and the New World Symphony in Miami, consulted on the scheme.

There is no stage in the hall, which seats 296. Instead, performers play in the center of the cube’s floor with rows of seating surrounding them. Three levels of galleries above contain one row of seating each. Beveled glass balustrades with wooden railings, allow unusual sight lines from the upper levels down to the musicians below—and voyeuristic glances at fellow concert-goers straight across the balcony.

The Gardner’s tapestry room, which for decades had hosted concerts and other events, has been restored with furnishings organized according to archival photos. Layers of grime have been cleaned from the tiled floor. Other galleries in the original building still show some deterioration from years of public use. A jewel box of art and architectural elements from Europe and Asia, all installed to specifications set out in Gardner’s will, the museum is also a major cultural touchstone for the city. The theft of 13 works in 1990 was regarded as a public tragedy, and the museum met resistance from some community groups over the expansion.

The Gardener tore down a 1908 carriage house and a greenhouse added later to make room for the Piano wing, in addition to moving a sarcophagus from its original location, a process that required approval from the Massachusetts State Supreme Court. “As a matter of Gardner’s will, we had to go to court,” says Hawley. “But a small community group without an immediate connection to the museum also took us on.” The museum persevered, and at the end of the day, Hawley feels the addition crucially eases the strain on the revered palazzo. “It was impossible to deal with the wear and tear—now we can really preserve the original building.”

 Reader Comments:

Sign in to Comment

To write a comment about this story, please sign in. If this is your first time commenting on this site, you will be required to fill out a brief registration form. Your public username will be the beginning of the email address that you enter into the form (everything before the @ symbol). Other than that, none of the information that you enter will be publically displayed.

We welcome comments from all points of view. Off-topic or abusive comments, however, will be removed at the editors’ discretion.

----- Advertising -----
----- Advertising -----
Sweets, Search Building Products
Search
Reader Feedback
Most Commented Most Recommended
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Rankings reflect comments made in the past 14 days