subscribe
free e-newsletter free e-newsletter
product info
advertise
FAQ
SUBSCRIBE TODAY
for premium web access
comment

Foster Builds in Hangzhou, China

December 30, 2011

By Jan-Carlos Kucharek

China CITIC Bank Headquarters
Image © Foster + Partners

Click on the slide show button to view additional images.

 

Rate this project:
Based on what you have seen and read about this project, how would you grade it? Use the stars below to indicate your assessment, five stars being the highest rating.
----- Advertising -----

A state-of-the-art headquarters for China CITIC Bank designed by Foster + Partners is starting to rise along the banks of the Qian Tang Jiang river in Hangzhou. The building, designed in collaboration with East China Architectural Design Institute, will serve as a high-tech landmark in a new business district that is taking this ancient city into the 21st century.

Construction workers broke ground for the project in March, 2011 and are now sinking pilings for the foundations of the 63,000 square-meter, 20-story steel structure.

The design of the 100-meter-high building is dominated by a bronze-colored diagrid lattice wrapping around its interior office spaces. Gross areas are maximized within the design's compact rectilinear footprint. The building's floor plates "split" as they rise, to create an enormous south-facing atrium and provide views out over a front plaza, the river, and the landscape beyond. At the base of the tower a 30-meter high ŒA' frame structure stretches 72 meters across the plaza level to create a dramatic entrance.

"Steel reduced the need for complex (concrete) formwork, enabled the fabrication of the node details and created the long span floor beams," said Loretta Law, a partner at the firm, "It also allowed us to easily integrate building services and speed up construction."

The firm claims that these integrated services have been made as sustainable as possible, with the diamond-shaped central atrium encouraging natural "stack" ventilation during the less climatically extreme mid-seasons. Law added that, "The design combines a high-performance envelope with active elements - such as grey water recycling, photo-voltaic panels on the roof, and efficient mechanical equipment that reduces energy use." The firm is also using building materials sourced locally to lower the project's embodied energy. To help make the stack-effect-ventilation strategy work, Foster + Partners wrapped the building's upper floors with tiered sky-gardens and topped off the tower with a winter garden and mezzanine where meeting rooms and a VIP Club offer excellent views over the city.

 Reader Comments:

Sign in to Comment

To write a comment about this story, please sign in. If this is your first time commenting on this site, you will be required to fill out a brief registration form. Your public username will be the beginning of the email address that you enter into the form (everything before the @ symbol). Other than that, none of the information that you enter will be publically displayed.

We welcome comments from all points of view. Off-topic or abusive comments, however, will be removed at the editors’ discretion.

----- Advertising -----
----- Advertising -----
Sweets, Search Building Products
Search
Reader Feedback
Most Commented Most Recommended
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Rankings reflect comments made in the past 14 days