subscribe
free e-newsletter free e-newsletter
product info
advertise
FAQ
SUBSCRIBE TODAY
for premium web access
comment

Serie Architects finds new use for an old factory in China

April 11, 2011

By Laura Raskin

Serie Architects finds new use for an old factory in China
Drawing courtesy of Serie Architects
To maintain the integrity of the old structure, the architects pushed some of the project's uses into a new one-story plinth.

 

Serie Architects finds new use for an old factory in China
Drawing courtesy of Serie Architects
Rate this project:
Based on what you have seen and read about this project, how would you grade it? Use the stars below to indicate your assessment, five stars being the highest rating.
----- Advertising -----

When Serie Architects was selected in March 2010 along with Grimshaw's London office and Berlin-based Pysall Ruge Architekten to transform a group of disused steel factory buildings in Hangzhou, into a new mixed-use complex, the firm faced a big challenge. The developer wanted Serie's project to provide office, exhibition, and retail space equal to four times the size of the old factory. "Even if we were to insert [the new program in the old building], we still would not have enough room," said Christopher Lee, co-founder of Serie, a small firm with offices in London, Mumbai, Chengdu, and Beijing. "We would also destroy the most attractive aspect [of the factory], which was the void and the concrete trusses. It would almost be a crime to fill it all up with retail." Unlike its colleagues' plans for the other buildings, Serie designed a solution that preserves the integrity of its old structure while delivering the floor space needed to make the project economically viable. "We were aware of [the other firms' designs], but everyone did what they felt was most appropriate," says Lee.

His team moved the program outside and compressed it into a one-story plinth. The plinth acts as a frame for the factory and also as a podium, elevating its importance and visibility, says Lee. The concrete plinth dips at critical places and is covered in some areas with grass. The interior of the building, with its 16-meter-high ceiling, remains an open, flexible space for exhibitions and trade shows. Serie also removed the cracked concrete panels on the roof and replaced them with solar panels. The architects saved the existing lantern, but reglazed it entirely. The new development, named Hangzhou Xin Tian Di, is about three miles from the current city center and is expected to attract creative industries.

share: more »

 Reader Comments:

Sign in to Comment

To write a comment about this story, please sign in. If this is your first time commenting on this site, you will be required to fill out a brief registration form. Your public username will be the beginning of the email address that you enter into the form (everything before the @ symbol). Other than that, none of the information that you enter will be publically displayed.

We welcome comments from all points of view. Off-topic or abusive comments, however, will be removed at the editors’ discretion.

----- Advertising -----
----- Advertising -----
Sweets, Search Building Products
Search
Reader Feedback
Most Commented Most Recommended
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Rankings reflect comments made in the past 14 days